מערכת יחסים מתוחה כבסיס לסכסוך
בין ילדיו של המנוח, שהיו יורשיו, היחסים היו מתוחים לאורך השנים מסיבות שונות, חלקן כלכליות וחלקן בין-אישיות. אירועים חיצוניים אלו היוו גם את הבסיס והטריגרים של הסכסוך. מערכת היחסים המפוקפקת בין ילדי היורשים במשך שנים רבות בונה את התחושה והרעיון שכל אחד רוצה ברעתו – זו התגובה הרגשית. האמונות והמחשבות של היורשים משפיעות רבות על אופן התנהגותם בעת בירושה של רכוש ועל החלטותיהם כיצד להפיק ממנו את המרב.
מודל ה-ABC והאמונות הלא רציונליות
מודל ה-ABC מדגיש את הקשר בין האמונות והתגובות שלנו: ומבחין בין אמונות רציונליות, התורמות לפרשנויות חיוביות ומסתגלות של אירועים ומובילות לתגובות רגשיות והתנהגותיות בריאות ויעילות, לאמונות לא רציונליות. אמונות אלו מעוותות את תפיסות המציאות ומובילות לפרשנויות שליליות של אירועים, המובילות לתגובות רגשיות והתנהגותיות לא בריאות ולא יעילות. אין ספק כי היורשים הודרכו על ידי אמונות לא רציונליות. במקרה זה שבו כולם באותו צד ומנסים לפעול יחד למרות ההאשמות הרגשיות מהעבר, התעלמות מהאישומים ודחיפת התיק לפתרון היו ממילא לטובתם. לא רק שהיורשים הפסידו כסף אלא שבשל מצבו, הנכס דורש כיום השקעה משמעותית.
שיפור יכולות המשא ומתן לפי התיאוריה של פישר-אורי וברטון
אם ננתח קונפליקט באמצעות התיאוריות של פישר אורי וברטון, על פי התיאוריה של פישר-אורי וברטון, ניתן לשפר את יכולת המשא ומתן. התחילו מלבקש מכל יורש לקבוע מה עמדתו, מה הוא רוצה בתהליך, וכמה הוא מוכן להתפשר. לפיכך, ניתן להניח הבדלים בעמד היורשים, אחים. בשלב המשא ומתן כדאי להתמקד באינטרסים של היורש, שעשויים להיות משלימים או לא נגזרים בבירור מהתפקיד. הדבר החשוב הוא למצוא בסיס משותף, כלומר למצוא אפשרויות מועילות הדדית. הנטייה הטבעית בסכסוך היא אפוא לגבש פתרון שאנו מאמינים שהוא היחיד המתאים לעמדתנו ולאינטרסים שלנו. לפעמים, מבחני הדיוק שניסינו עד כה נכשלו ולא אפשרו לנו להתקדם. לצורך כך, מומלץ להשתמש בקריטריונים אובייקטיביים לקביעת אמות מידה שאינן תלויות במשתתפים בסכסוך. המטרה היא למנוע מצב שבו ההסכם אליו נגיע נחות מהחלופות. למשל, אפשרות טובה במקרה זה היא שאם הם לא מצליחים להחליט איך להשביח או למכור את הנכס, כדאי לפחות להשכיר אותו כדי שלא יישאר ריק.