Skip to content Skip to footer

זכויות עובדים והסכמי עבודה בשוק העבודה הישראלי

מוזמנים להשאיר פרטים ולקבל הצעת מחיר פה

אכיפת חוזי עבודה והפרתם

בחוזה לתקופה קצובה, המעסיק אינו רשאי לפטר את העובד לפני תום התקופה ללא הסכמתו המפורשת של העובד. במקרה של אלכס, החוזה שלו עם המעסיק היה לתקופה קצובה עד אוגוסט 2027. פיטוריו של אלכס מהווים הפרת חוזה עבודה, והוא זכאי לאחד משני הסעדים הבאים לפי סעיף 3(2) לחוק החוזים (תרופות בגין הפרה) התשל"א-1970: אכיפת החוזה והמשך העסקתו עד תום התקופה, או פיצויים בגין הפרת החוזה. בית המשפט נוטה כיום לאכוף חוזי עבודה פרטניים, בניגוד לעבר, כאשר המעסיק מחויב לפעול בתום לב ולא לפטר את העובד ללא סיבה מוצדקת. במקרה זה, אלכס פעל במסירות ובנחישות, עמד בלוחות הזמנים, ואין כל עילה מוצדקת לפיטוריו.

זכויות עובדים במילואים ופיטורין שלא כדין

לפי ההסכם הקיבוצי, עובדים המשרתים במילואים לא יכולים להיות מפוטרים בתקופת שירותם ולמשך 60 ימים לאחר סיום השירות, אלא באישור ועדה מיוחדת ובמטעמים מיוחדים. דנה, שמועסקת על ידי החברה במסגרת הסכם עבודה פרטני לתקופה קצובה, זכאית להגנה נוספת בשל שירותה במילואים. אם המעסיק יפטר אותה בתקופה זו, ייחשב הדבר לאפליה בלתי הוגנת ובלתי חוקית על פי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. החוק חל על חברות המעסיקות שישה עובדים ומעלה, ודנה יכולה לתבוע פיצויים עד לסך של 120,000 ₪ ללא הוכחת נזק. כמו כן, ההסכם הקיבוצי מחייב את המעסיק לקיים דיוני שכר ולהמשיך להעסיק את דנה לפחות 60 יום לאחר תום התקופה הקצובה.

זכויות לשימוע ופיצויים

לכל עובד יש זכות לשימוע לפני פיטוריו, גם אם החברה נמצאת על סף פשיטת רגל. עמל, שמועסקת בחברה ללא הגבלת זמן, זכאית להליך שימוע שבו תוכל להעלות את טענותיה ולהתייחס לסיבות שבגללן החברה שוקלת לפטר אותה. פיטורין ללא שימוע מהווים הפרת חוזה ואי-קיום הליכי פיטורים בתום לב. במקרה זה, עמל יכולה לתבוע את המשך העסקתה עד לקיום שימוע או פיצויים ללא הוכחת נזק בגין אי קיום הליך השימוע. החוק מחייב את המעסיק לנהוג בהגינות ובתום לב בכל הליך פיטורים, ובתי המשפט נוטים כיום להעניק סעדים של אכיפת חוזה עבודה או פיצויים משמעותיים במקרה של הפרת זכויות אלו.

למאמר בנושא העלייה בתופעת העצמאות והפרילנס בשוק העבודה הישראלי לחץ כאן

לקבלת הצעת מחיר לסיוע בכתיבה אקדמית
אנחנו זמינים בכל עת