Skip to content Skip to footer

משפט אייכמן והשפעתו על החברה הישראלית

מוזמנים להשאיר פרטים ולקבל הצעת מחיר פה

משפט אייכמן והשפעתו על החברה הישראלית

פסק-הדין בע"פ 336/61 אדולף אייכמן נ' היועץ המשפטי לממשלה (להלן: "פס"ד אייכמן") הוא אחד מפסקי הדין המכוננים בתולדות מדינת ישראל, הן מבחינה משפטית והן מבחינה חברתית. אייכמן, שהיה ממונה על ביצוע 'הפתרון הסופי' שהוביל למותם של מיליוני יהודים בתקופת השואה, הורשע בפשעים נגד האנושות וברצח עם, ונידון לעונש מוות בהתאם לחוק לעשיית דין בנאצים ועוזריהם, התש"י–1950.

משפט אייכמן כנקודת מפנה

משפט אייכמן סימן שינוי משמעותי בגישתה של החברה הישראלית לנושא השואה. בשנות ה-50, השיח הציבורי נטה להפנות אצבע מאשימה כלפי קורבנות השואה, תוך הדגשת חוסר התנגדותם לנאצים. אולם, באמצעות עדויותיהם של כ-90 ניצולי שואה, סיפק המשפט תיאור מקיף של האירועים וזוועות התקופה, והוביל לשינוי תפיסתי עמוק בחברה הישראלית. הוא סייע להטמעת ניצולי השואה בחברה הישראלית, הגביר את ההבנה הציבורית באשר למימדי האסון והשפיע על עיצוב זיכרון השואה בישראל.

המשפט מנקודת מבט תורת המשפט הטיפולי

תורת המשפט הטיפולי גורסת כי למערכת המשפט תפקיד לא רק בהכרעת סכסוכים, אלא גם בהשפעה על רגשות, תפיסות והתנהגויות. ראש הממשלה דאז, דוד בן-גוריון, ראה במשפט אייכמן לא רק הליך פלילי, אלא גם אמצעי טיפולי עבור החברה הישראלית. לדבריו, המשפט היה חיוני לחשיפת זוועות השואה לציבור הישראלי והעולמי, וכך תרם לעיצוב התודעה ההיסטורית והחברתית.

השפעת פס"ד לאו"ר על המשפט החוקתי בישראל

בג"ץ 142/89 תנועת לאו"ר נ' יו"ר הכנסת (להלן: "עניין לאו"ר") היווה נקודת מפנה בשיח החוקתי בישראל. בפסק הדין, הנשיא בדימוס אהרון ברק הבהיר כי בית המשפט מוסמך לפסול חוקים הפוגעים באופן מהותי בעקרונות היסוד של השיטה המשפטית, גם אם עקרונות אלה אינם מעוגנים במפורש בחוקה. בכך, הניח ברק את היסודות למהפכה החוקתית של שנת 1992, שהובילה לעיגון זכויות האדם בחוקי היסוד.

הקשר בין משפט טבעי לפוזיטיביזם משפטי

בעניין לאו"ר, ניתן לזהות את השפעותיהן של שתי גישות משפטיות מרכזיות: המשפט הטבעי והפוזיטיביזם המשפטי. לפי המשפט הטבעי, סמכות המחוקק מוגבלת על ידי עקרונות מוסריים אוניברסליים.

סמל לצדק ולהיסטוריה - פטיש שופט ליד ספר פתוח מאזני צדק עתיקים

השלכות על עיצוב החברה הישראלית

משפט אייכמן ופס"ד לאו"ר ממחישים את השפעתו של המשפט על החברה הישראלית. משפט אייכמן עיצב את הזיכרון הקולקטיבי של השואה, חיזק את תודעת הצדק ההיסטורי ותרם להכללת ניצולי השואה במרקם החברתי. מנגד, פסק-דין לאו"ר סימן את התחזקותו של בית המשפט העליון כגוף ביקורת חוקתית והניח את היסודות להגנה על עקרונות יסוד דמוקרטיים.

המשפט הוא כלי רב-עוצמה לעיצוב המציאות החברתית והמשפטית. משפט אייכמן המחיש כיצד מערכת המשפט יכולה לשמש אמצעי לריפוי חברתי ולגיבוש זהות לאומית, בעוד שפס"ד לאו"ר הדגים את תפקידו של בית המשפט בשמירה על עקרונות דמוקרטיים גם מול הרשות המחוקקת. שני פסקי הדין ממחישים את הדינמיות של המשפט ואת יכולתו להשפיע על החברה, מעבר למסגרת הצרה של יישוב סכסוכים משפטיים.

לקבלת הצעת מחיר לסיוע בכתיבה אקדמית
אנחנו זמינים בכל עת