השפעת סעיף 5א על מועד הקרע
תיקון חוק יחסי ממון והוספת סעיף 5א מאפשרים לבן זוג לבקש מועד מוקדם יותר למימוש הזכות להשוות משאבים, במידה והבקשה מוגשת בכפוף לתנאים מסוימים הקבועים בחוק. שיקולי אשמה אינם נכללים בקביעת מועד הקרע, אלא נבחנים בצורה אובייקטיבית, המשקפת את מצב היחסים הכלכליים בין בני הזוג. מדובר בשיקולים כמו מגורים נפרדים, החלטות כלכליות נפרדות או החלטה שיפוטית המעידה על קרע בין בני הזוג. שיקולים אלו נועדו להבטיח שההחלטות בנושא איזון המשאבים יהיו מבוססות על מציאות כלכלית ומשפחתית ולא על שיקולים רגשיים או אישיים.
נסיבות חריגות להוצאת נכסים מהסדר השוויון
סעיף 8 לחוק יחסי ממון מאפשר לבית המשפט להוציא נכסים מסוימים מהסדר השוויון במקרה של נסיבות חריגות, המצריכות זאת. עם זאת, בגידה של בן זוג לא תיחשב לנסיבה כזו אלא במקרים קיצוניים ונדירים. במקרים בהם בית המשפט מוצא כי יש נסיבות חריגות, הוא יכול להחליט להוציא נכסים מסוימים מרשימת המשאבים שיש לאזן בין בני הזוג. החלטות בתי המשפט בנושא זה מדגישות את הצורך להפריד בין שיקולים של אשמה לחלוקת הרכוש במקרים של גירושין, ולהתמקד בהיבטים הכלכליים והמעשיים של חיי הזוג.
גישת בג"ץ כלפי שיקולי אשמה
בג"ץ מדגיש את החשיבות שבהימנעות משקלול שיקולי אשמה בעת חלוקת רכוש, בכדי למנוע פגיעה בשותפות כלכלית שנוצרה לאורך שנים רבות. למרות שהתנהגות בגידה עשויה להשפיע על היחסים בין בני הזוג, החוק והפסיקה מדגישים את הצורך לבחון את הנסיבות בצורה אובייקטיבית ולמנוע השפעות של שיקולי אשמה על חלוקת הרכוש. בג"ץ קבע כי יש להתמקד בהיבטים הכלכליים של חיי הנישואין ולא להכניס שיקולים רגשיים למערכת המשפטית. זה חשוב במיוחד במקרים בהם חלוקת הרכוש עשויה להשפיע על רמת החיים של אחד הצדדים, ויש לשמור על הגינות ושוויון ככל האפשר. החלטות בג"ץ מבטאות את הרצון לשמור על איזון ומשפט הוגן בין בני הזוג, תוך הבנה שמדובר במערכת יחסים מורכבת ורגישה.